Alles wat je moet weten over Chardonnay

Het ABC'tje van de allrounder onder de wijn: Chardonnay. Vindicts Evelijn van Heuven leert je spellen van champagne tot chablis.   

gerelateerd
In Vietnam drinken ze koffie met ei erin
Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater
Bubbels drinken, zo heurt het
Recept: roze chocolademelk met witte chocolade en candy canes
Fotografie: Getty Images

‘The Big Five’ is een term die je niet alleen in diep donker Afrika tegenkomt. De wat tammere wijnwereld gebruikt het ook wel voor druiven. En heb je het over de vijf meest bekende, dan is Chardonnay daar absoluut één van. Want, wie kent deze druif nou niet?

Maar, wist je ook dat Chardonnay, ondanks haar sterallures, een nogal onderdanige druif is? Niemand is in de handen van de wijnboer zo gewillig als zij. Zo laat zij zich vormen tot verschillende wijnsoorten, variërend van botervet tot mineraalfris.

Wanneer drink je champagne? >
Alles over de Primitivo-druif >

Wanneer Chardonnay een tijd op eikenhout heeft gelegen, krijgt de wijn een steviger karakter. De textuur is mondvullend en zacht, bijna vettig. Geuren en smaken als boter, vanille en karamel vechten om de eerste plek. Het zijn van die wijnen die heerlijk zijn bij een stevige gegrilde witvis of een knapperig gegrild kippetje uit de oven. Van Californië tot Afrika, van Australië tot Chili, wijnmakers die gek zijn op van die dikke Chardonnays zijn over de hele wereld te vinden.

Maar…

Chardonnay kan ook juist heel fris, hoog-zuur en mineralig zijn. Chablis is wel het meest klassieke voorbeeld. Ook wel ‘oesterwater’ genoemd. Niet voor niets natuurlijk, want dit is een goddelijke combinatie. Maar ook andere mineralige(r) Chardonnays uit de Bourgogne zijn internationaal geliefd, denk aan een verleidelijke naam als Puligny Montrachet. Het summum van genot.

En…

Dan heb je nog Chardonnays die lekker makkelijk wegdrinken bij de borrel, of die feestelijk zijn omdat ze zo lekker bubbelen (Champagne!). Een graag geziene gast op wijnkaarten en veelvuldig aanwezig in wijnwinkels. Gezien de vele gedaantes die Chardonnay kan aannemen, is het de moeite waard de sommelier of verkoper te vragen naar het karakter. Dan heb je tenminste enig idee wat je kunt verwachten.

Vindict Chardonnay-wijntips
Chardonnay met hout: Francis Coppola Chardonnay
Chablis: Domaine Christophe

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO