4 natuurlijke alternatieven voor koffie

Zodat je ook zonder cafeïne je dag goed doorkomt. 

gerelateerd
Waarom je zo veel moet plassen van bier
Zo maak je zelf thee
Wordt wijn altijd lekkerder na verloop van tijd?
Getty Images

Doet je lichaam het niet zo lekker op koffie? Of ben je stiekem een megagrote koffiejunk en probeer je juist te minderen met koffie? Deze natuurlijke koffie-alternatieven smaken net zo lekker, maar zijn misschien wat liever voor je buik én een stuk minder verslavend. 

Zwarte koffie of groene thee: wat is gezonder? >

1. BAMBU KOFFIE
Deze natuurlijke koffievervanger is gemaakt van cichorei, turkse vijgen, tarwe, gemoute gerst en - jawel - eikels. Er zit geen cafeïne in, dus als je daar niet goed tegen kunt is Bambu koffie misschien het proberen waard. Het heeft bijna dezelfde bittere smaak als koffie door de cichorei, wat een plant is die afstamt van de witlof. De wortelen van deze plant worden gebrand en gemalen.

Cafeïnevrije koffie, hoe werkt dat?

2. CHAMPIGNONKOFFIE
Sinds kort is er een bijzondere nieuwe koffievariant op de markt, namelijk champignonkoffie. Er wordt van beweerd dat het alle voordelen van cafeïne biedt, maar dan zonder vervelende bijwerkingen. Een kopje Mushroom Coffee bevat zo’n veertig milligram cafeïne en dat is ongeveer de helft van een normale bak koffie. Als je nu al rillingen krijgt bij het idee om een kop koffie te drinken die smaakt naar champignons, don’t worry. Het drankje wordt gemaakt door champignons te drogen en te pureren, dus daar proef je later niets meer van. 

5 tips om thuis de perfecte kop koffie te zetten >

3. SPELTKOFFIE
Een goed alternatief voor gewone koffie is speltkoffie. Deze koffievervanger is op basis van speltgranen die, net als koffiebonen, gebrand worden om er koffie van te maken. De smaak lijkt heel erg op gewone koffie, helemaal als je er een cappuccino of koffie verkeerd van maakt. Toch zit er nul komma nul cafeïne in.

Dit is de truc om meer smaak uit je koffiebonen te halen >

4. GRANENKOFFIE
Granenkoffie wordt gemaakt van gebrande granen zoals boekweit, gerst en rogge. Dat branden zorgt voor een vergelijkbare smaak als koffie. Verder worden ze zo min mogelijk bewerkt.

Bron: Women's Health

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO