Merlot & Kate Winslet

gerelateerd
Deze wijn bij zuurkool met spek
Welke wijn bij... kruidig (heet) eten?
Killer combi! Aardbeien en champagne
Welke wijn bij... klassieke asperges?
Merlot & Kate Winslet

Iedereen kent dit druifje wel maar vraag je mensen naar zijn smaken en karakter, blijft het verdacht vaak stil. Eigenlijk ook niet onbegrijpelijk. Merlot heeft namelijk niet een uitgesproken karakter.

 

Merlot is een beetje als die medeleerling uit je klas waarvan je steeds weer zijn naam vergeet. Rustig en onopvallend. Maar vergis je niet. Zoals deze medeleerling je na jaren kan verbazen door ineens bijzonder succesvol te worden, zo kan merlot je verbazen door de meest classy wijnen te produceren. Eigenlijk is er maar één woord dat wij hier hoeven te schrijven; ‘Pétrus’. Dit is ’s werelds beroemdste rode wijn.

 

ALLEMANSVRIEND

De prijs is even extra-galactisch als het imago, maar de druif ten grondslag aan de wijn is… merlot. We zijn dan in de Bordeaux, in de Pomerol om precies te zijn. Dit ligt naast het bekendere Saint Emilion en hier, in beide gebieden, is merlot de ster. Maar ook in de rest van de wereld is merlot bemind. Eigenlijk zijn er maar weinig landen waar deze allemansvriend niet staat aangeplant. Allemansvriend zeggen wij, want met zijn wulpse geuren, zijn zacht rijpe smaken en zijn fluwelige mondgevoel is merlot een wijn die je gewoon vrolijk maakt.
 

ONWAARSCHIJNLIJK GAVE KERSTWIJN
Merlot is inmiddels een echte wereldburger die staat aangeplant in elk land dat zichzelf op wijnvlak serieus neemt. Gebieden en landen met veel merlot-wijnen zijn Italië, Languedoc, Californië en Chili. Maar, het is en blijft de Bordeaux, en dus met name de Pomerol waar merlot de meest intrigerende wijnen weet te maken. Laat dit nou ook een onwaarschijnlijk gave kerst-wijn zijn! Mocht je jezelf eens willen verwennen tijdens deze feestdagen, dan raden wij je deze topper van harte aan. Loop wel even langs een goede wijnwinkel, want als je jezelf wilt verwennen moet je het natuurlijk wel ook echt goed doen!

 
Metafoor: Kate Winslet – Rond, voluptueus en wulps met een geheel eigen klasse en wereldwijd geliefd.

 
Lekker bij: Merlot is zo’n wijn die makkelijk combineert. Varken, kip, eend en wat stevigere vis kan allemaal al snel. Wordt het een zwaardere Merlot dan neig je eerder naar wat stevigere gerechten zoals geroosterd vlees of lam.

 

Meer druiventypes graag >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO